Werk in de bouw omvat verschillende taken die kunnen leiden tot letsel, zoals we hebben vermeld. In feite zijn alledaagse activiteiten zoals het tillen en dragen van zware voorwerpen de belangrijkste oorzaak van overbelastingsblessures in de bouw. Bepaalde exoskeletten voor de bouw gaan deze problemen rechtstreeks tegen. De CDC meldde onder meer dat het gebruik van een exoskelet de druk op de ruggengraat vermindert en vermoeidheid tegengaat. Hieronder vindt u een aantal voordelen van het gebruik van exoskeletten voor de bouw.

Voordelen van Exoskeletten voor de Bouw

Vermindert letsel en overbelasting: Exoskeletten verdelen het gewicht gelijkmatiger en verminderen de belasting op verschillende delen van het lichaam. Dit kan leiden tot een lager risico op langdurige blessures voor bouwvakkers.
Verhoogt de productiviteit: Werknemers die exoskeletten voor de bouw gebruiken, ervaren minder vermoeidheid en kunnen door de verminderde belasting meer werk afmaken dan hun lichaam normaal aankan.
Opent werkgelegenheidskansen: Aannemers die normaal beperkt zijn door leeftijd en fysieke mogelijkheden kunnen meer inspannende activiteiten verdragen.
Hoe werkt een exoskelet?
Exoskeletten werken op verschillende manieren, afhankelijk van het lichaamsdeel waarvoor ze zijn bestemd en de manier waarop ze worden aangedreven.

Veel exoskeletten verplaatsen het gewicht van het ene lichaamsdeel naar het andere, bijvoorbeeld van de armen naar de benen, om de continue belasting te verminderen, het uithoudingsvermogen te vergroten en de productiviteit te verbeteren. Het proces om dit te bereiken varieert tussen de verschillende soorten exoskeletten. Sommige gemonteerde arm exosuits bereiken dit bijvoorbeeld door een tegengewicht te gebruiken dat het gewicht van de arm naar de grond verplaatst.

Andere exoskeletten hebben tot doel de kracht van de gebruiker te vergroten. Zo kunnen powerhandschoenen worden gebruikt om de grijpkracht te verhogen van gebruikers die moeite hebben om gereedschap vast te grijpen. Dit wordt bereikt met sensoren in de handschoen die extra kracht in de hand van de gebruiker brengen en de greep verbeteren.

Verschillende exoskeletten voor de bouw worden aangepast aan het lichaamstype van de gebruiker en de meeste zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Exoskeletten worden tegenwoordig steeds slanker en lichter, zodat ze gemakkelijker te dragen zijn gedurende een lange werkdag en gemakkelijker door werkgebieden te manoeuvreren zijn. Sommige bedrijven staan ook toe dat klanten het product uitproberen en bieden training aan om ervoor te zorgen dat ze de mogelijkheden van hun exoskelet begrijpen.

Soorten bouw-Exoskeletten

Er zijn verschillende soorten exoskeletten die specifiek bouwvakkers helpen. We hebben deze pakken ingedeeld op basis van het lichaamsdeel dat ze ondersteunen. Lees onze lijst hieronder om alles te weten te komen over de voordelen van de verschillende soorten exoskeletten voor de bouw.

Power Handschoenen
exoskelet power handschoenen animatie
Power handschoenen passen rond de hand om de beweeglijkheid te verbeteren voor mensen die zwakte of andere problemen met het grijpen van gereedschappen en materialen ervaren. Een betere greep is nuttig bij het dragen van zwaar handgereedschap of het oprapen van voorwerpen.

De Ironhand van Bioservo is een zachte powerhandschoen die via sensoren de natuurlijke bewegingen van de gebruiker detecteert. De handschoen detecteert wanneer de gebruiker op het punt staat een voorwerp vast te nemen en verhoogt de kracht op basis van het gewicht van het voorwerp. De handschoen verzamelt ook gegevens om grijpsituaties te beoordelen die een ergonomisch risico voor de gebruiker inhouden.

Arm- en schoudersteun
arm- en schouderondersteunend exoskelet
Deze exosuits ondersteunen werknemers die zware gereedschappen en materialen boven hun middel tillen. Arm- en schouderondersteunende exosuits zijn ideaal voor werkzaamheden boven het hoofd, zoals boren, snijden en slijpen. Ze ondersteunen zowel de schouders als de armen om de belasting te verminderen van het continu vasthouden van zware gereedschappen gedurende een langere periode.

Het EksoVest van Ekso Bionics maakt gebruik van veren in beide armen om de gebruiker te helpen tillen, terwijl het Airframe Exoskelet van Levitate Technologies een katrolsysteem gebruikt om deze taak uit te voeren. De schouderX van SuitX maakt gebruik van veren om de gebruiker te ondersteunen. Dit zijn allemaal goede voorbeelden van exoskeletten voor schouderondersteuning omdat ze licht en onopvallend zijn en de mobiliteit niet belemmeren.

Rugsteun
exoskelet voor rugsteun
Rugondersteunende exoskeletten passen meestal rond uw schouders, rug en middel om de belasting van de rug bij het tillen van zware voorwerpen te verminderen. Sommige exoskeletten voor rugondersteuning corrigeren uw houding bij het buigen of tillen, afhankelijk van de fabrikant.

Het V22 ErgoSkeleton van Strong Arm Tech fungeert als een “coach” en geeft feedback aan de gebruiker wanneer hij niet veilig buigt. Het ontwerp van het rugX exosuit van suitX is meer gericht op het verminderen van de belasting op de rug en wervelkolom.

Staande en hurkende ondersteuning
exoskelet voor sta- en hurksteun
Deze exosuits vergrendelen zich op hun plaats om de druk op knieën en benen te verminderen en het gewicht naar de grond te verdelen. Dit vermindert de druk op gewrichten en spieren wanneer u langere tijd in een staande of gehurkte houding zit.

Houtskeletbouw
LivingWood bouwt alleen woningen en villa’s in houtskeletbouw.
Wij zijn actief in heel Vlaanderen. De talrijke voordelen – waaronder de hoge isolatiewaardes en de lange levensduur – maken van houtskelet de bouwmethode van de toekomst.